Unngå vannskader
Frost i vannrør skyldes som regel at et rør er uheldig plassert, for eksempel langt ut i yttervegg, i kalde kjellere eller dårlig isolerte konstruksjoner og på steder med kalde trekk. Det er derfor lurt å være oppmerksom på disse forholdene. 

Reiser du bort på høsten eller vinteren bør du stenge hovedstoppekranen og tømme rørene for vann. Eventuelt bør du sørge for at du har tilstrekkelig med varme på, slik at rørene ikke fryser. 

Snø er tung belastning for taket ditt 
Er det mye snø på taket, bør du følge med på eventuelle endringer i bygget. Går dører og vinduer tregt? Eller kan du se nedbøyninger eller andre endringer i huset? Dette kan være varsel om for høy belastning på taket. Er det mye snø på taket, kan du ofte høre knirk og smell i konstruksjonen. 

Byggeår gir en god tommelfingerregel for hvor mye snø taket tåler.  

SINTEF Byggforsk og Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) har utarbeidet retningslinjer for når du bør måke taket: 

  • 1949 - 1969: Kritisk snølast for lette takkonstruksjoner er 150 kg/m2, mens tunge tak tåler noe mer.
  • 1970 - 1979: Kritisk snølast er rundt 150 kg/m2.
  • Etter 1979: Man kan anta at kritisk snølast på tak tilsvarer de snølastene på mark som er angitt i NS 3479 (Norsk Standard) for hver kommune, vanligvis 150-350 kg/m2.

Husk ventilasjon selv om det er kaldt
Når det er kaldt ute, kan det friste å stenge ventiler og luftespalter helt igjen. Det kan gjøre at inneklima blir dårlig. Stenger man all ventilasjon kan det føre til at luftskiftet i bygget blir for lite, og det kan hope seg opp fukt og uheldige stoffer og gasser fra aktiviteter og omgivelser. For lite ventilasjon kan gi både dårlig inneklima og helseproblemer.

Kilde: SINTEF